Argentiinan lumous

Argentiinan lumous on elämysmatka, joka kattaa valtavan matkan kiehtovimmat kohteet. Koet sykkivän Buenos Airesin, mahtavat Iguazún putoukset, Saltan museon aarteet, Purmamarcan värikkäät intiaanimarkkinat, Quebrada de la Conchas -solan henkeäsalpaavat kalliomuodostelmat. Nautit Cafayaten viinilaakson torrontés-viiniä ja herkuttelet pampan muhkeilla pihveillä. Lumoavan tunnelman virittää kaikkialla soiva aito Argentiinan tango ja muu kansanmusiikki. Matkaasi johdattaa valloittava Folke West.

Lennot

LH 851 24.01. Helsinki-Frankfurt klo 18.05-19.50
LH 510 24.01. Frankfurt-Buenos Aires klo 22.15-08.00+1
LH 511 05.02. Buenos Aires-Frankfurt klo 18.05-11.15+1
LH 850 06.02. Frankfurt-Helsinki klo 13.25-16.55

Kiertomatkan hotellit

Buenos Aires 4 vrk Hotel Florida NH ****
Puerto Iguazú 2 vrk Hotel Amerian Portal ****
Salta 2 vrk Hotel Amerian Salta ***
Cafyate 2 vrk Hotel Asturias ***
Buenos Aires 3 vrk Hotel Florida NH ****

Argentiinan lumous (14 päivää) alkaen 4145€

Hintaan sisältyy

  • lennot Frankfurtin kautta Buenos Airesiin turistiluokassa lentoveroineen
  • Argentiinan sisäiset lennot veroineen
  • majoitus 4 tähden hotelleissa jaetussa 2-hengen huoneessa aamiaisineen
  • ohjelman mukaiset retket ja kuljetukset
  • ateriat: lounas Cafayaten viinitilalla ja Estancia retken lounas juomineen
  • asiantuntijamatkanjohtaja Folke West
  • palvelu- ja toimistomaksut

Lisämaksusta

• yhden hengen huone 715 €
• muut palvelut

Maksuehto

Ennakkomaksu 400 € / hlö
Loppumaksu 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Hinnat perustuvat 26.6.2019 voimassa oleviin valuutta- ja verotietoihin. Matkan toteutuminen edellyttää ryhmän minimikokoa 10. Ryhmämatkasta poikkeavien yksittäisten matkustajien lento- tai majoitusvarauksien ym. palveluiden muutoksista veloitamme 100 € muutoskulut / muutos ja lisäksi palveluntarjoajien perimät kulut. Suosittelemme, että kaikilla osanottajilla on koko matkan keston voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus sisältäen peruutusturvan.

Pidätämme oikeudet mahdollisiin hinta-, aikataulu- ja ohjelmamuutoksiin. Pidätämme myös oikeuden Kon-Tiki Toursista riippumattomista syistä tehtävään hinnantarkastukseen esim. polttoaine-, viranomais- tai lentoverokustannusten noustessa.

Vastuullinen matkanjärjestäjä on kotimainen Oy Kon-Tiki Tours Ltd, joka kuuluu Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylläpitämään matkanjärjestäjärekisteriin (1929/00/Mj Mv, SMAL 39610) noudattaen kaikkia matkailualan yleisiä valmismatkaehtoja. Matkojemme erityisluonteen, kuljetusmuotoa koskevien poikkeuksellisten määräysten (mm. reittilentojen varaus- ja myyntiehdot), poikkeuksellisten majoitusehtojen sekä matkakohteen erityisolojen vuoksi sovellamme lisäksi erityisehtoja, joista asiakas saa tiedot matkan laskun liitteenä. Erityisehdot myös verkkosivuillamme www.kontiki.fi/hyva-tietaa/kon-tiki-toursin-erityisehdot/

Päivä 1 Matkapäivä

Lento Frankfurtin kautta Buenos Airesiin.

Päivä 2 Buenos Airesin monet kasvot

Saavumme aamutuimaan Buenos Airesiin Ezeizan lentokentälle. Kuljetus Buenos Airesin keskustan hotelliin. Alkajaisiksi lähdemme Buenos Airesin kaupunkiretkelle. Näemme ensin keskustan monumentaaliset päänähtävyydet: San Martinin muistomerkin, Plaza de Mayon, hallituspalatsi Casa Rosadan, katedraalin ja siirtomaa-ajan hallintopalatsi Cabildon. Vierestä kulkee maailman levein katu Avenida 9 de Julio, jonka keskellä on 1936 kaupungin 400-vuotisjuhlan kunniaksi pystytetty upea Obeliski ja sen lähellä komeilee maailmankuulu oopperatalo Kolumbus-teatteri. Seuraavaksi siirrymme La Bocan satamakaupunginosaan, joka tunnetaan tangon kehtona. La Bocassa sijaitsee myös argentiinalaisen jalkapallon pyhäkkö, Diego Maradonan ja Lionel Messin kotikenttä La Bombonera. Rentoudumme hetken tässä värikkäässä ja taiteellisessa ympäristössä. Retkemme jatkuu uudemman sataman puolelle Puerto Maderoon, johon on rakennettu varakkaan väen unelmakaupunkia, tyylikkäitä kerrostaloja, joiden ympäristössä on upeasti modernisoitu vanhoja satamamakasiineja.

Päivä 3 Evitan perintö ja kauniiden puistojen päivä

Tänään muistelemme Evita Perónia, joka oli 1950-luvulla maailman tunnetuimpia naisia, todellinen massojen villitsijä. Hän on uudestaan noussut kulttipalvontatasolle kotimaassaan. Tutustumme hänen tarinaansa näyttävässä Evita-museossa ja Recoletan hautausmaalla.

Palermon kaupunginosa on tunnettu laajoista puistoistaan ja toimii Buenos Airesin keuhkoina. Siellä on mm. ruusupuisto Rosedal, Japanilainen puutarha ja Kasvitieteellinen puutarha. Recoletan hautausmaalta löydämme ylellisten hautamonumenttien joukosta myös Evitan vaatimattomamman haudan, jonka haudalla aina riittää kukkia.

Recoletassa voi tämän jälkeen tutustua maun mukaan omatoimisesti Buenos Aires Design -sisustuskauppakeskukseen tai Valtion taidemuseoon, jossa on esillä argentiinalaisten ja eurooppalaisten mestareiden töitä.

Ilta vietetään argentiinalais-suomalaista tangoa kuunnellen: tarinaa ja tunnelmallista musisointia tarjoaa Alejandro Polemannin yhtye Aires de Finlandia solistinaan Petri Kaivanto.

Päivä 4 Lento Iguazun putouksille

Aamulla siirrymme Buenos Airesin kansalliselle lentokentälle, josta lento Iguazúun kestää noin puolitoista tuntia. Lentokentältä siirrymme Brasilian puolelle. Muitta mutkitta ylitämme rajan ja pistäydymme kansallispuiston matkailukeskuksessa saamassa infoa ja karttoja. Sieltä jatkamme sukkulabussilla kohti putousaluetta. Kävelemme jyrkkään rinteeseen rakennettua reittiä pitkin nähden Iguazún valtavat putoukset Brasilian puolelta. Huipennuksena seisomme vesisumussa lähes putouksien alla ja voimme lähes koskettaa alas möyryävää vesimassaa. Iguazún putoukset ovat eittämättä paatuneellekin matkustajalle mykistävä kokemus ja puoltavat asemansa eräänä maailman huippunähtävyytenä. Palaamme retken päätteeksi Argentiinaan ja majoitumme hotelliin, joka sijaitsee kolmen maan, Argentiinan, Paraguayn ja Brasilian, rajapyykin tuntumassa.

Päivä 5 Veden voimaa

Aamupäivällä tutustumme Iguazún Argentiinan puoleiseen kansallispuistoon. Kävelemme ”Vihreää polkua” pitkin kohti valtavia putouksia, jotka näyttäytyvät dramaattisena taustana polun varrella. Ohitamme kymmeniä toinen toistensa hurjempia putouksia ja huipennuksena näemme kuuluisan Pirunkurkun, Garganta del Diablon, putouksista korkeimman ja mahtavimman ja voimme vain ihmetellä veden sunnatonta määrää ja voimaa. Valtavien vesimassojen seassa nähdään värikkäitä rohkeasti lentäviä lintuja ja jopa perhosia ja putouksien varrella väijyy krokotiilejä. Huimapäille tarjoutuu mahdollisuus ajella kumiveneillä putouksien alle. Jännittävää, mutta märkää! Illalla tarjolla lisämaksusta retki Brasilian puolella sijaitsevaan kabareehen.

Päivä 6 Saltan salaisuudet

Aamiaisen jälkeen heitämme jäähyväiset Iguazúlle ja lennämme pohjoiseen, Andien ylätasangolle, historialliseen Saltan kaupunkiin. Saavumme perille iltapäivällä ja asettaudumme hotelliin, joka sijaitsee viehättävän vanhankaupungin tuntumassa. Saltan kaupunki on eräs Argentiinan vanhimmista, perustettu jo vuonna 1582 ja se kilpaili pitkään Buenos Airesin kanssa Argentiinan herruudesta. Kävelemme vain muutama sata metriä kaupungin keskustaan Plaza 9 de Julio -aukiolle. Siellä vieraillaan Cabildo-kaupungintalon museossa, joka kertoo kaupungin Saltan kunniakkaasta historiasta. Saman aukion kulmalla seisoo Saltan komean jylhä katedraali, vain yksi kaupungin monesta upeasta vanhoista kirkoista, jonka taideaarteet heijastavat siirtomaavallan ajan rikkauksia. Vastapäätä sijaitsee toinen sangen mielenkiintoinen museo, Vuoristoarkeologian museo MAAM. Sen päänähtävyys ovat inkojen vuosisatoja sitten uhraamat kolme pientä lasta, jotka ovat kun ihmeen kaupalla säilyneet syväjäädytyttyinä vuoristohaudassa, joka löytyi yli kolmen tuhannen metrin korkeudesta. Iltapäivällä rentoudumme ja otamme köysiratakyydin ylös San Bernardo -vuoren huipulle, josta avautuu huikea näköala yli kaupungin ja lähilaaksojen. Illalla tutustumme kaupungin ravintola- ja viihdekortteleihin, nekin kävelyetäisyydellä hotellistamme.

Päivä 7 Matka pilviin

Aamulla alkaa huikea matka ylös Andien vuoriston huipuille! Ajamme bussilla kohti Los Andesin alueen entistä pääkaupunkia San Antonio de los Cobresia. Sieltä noustaan vanhaa junareittiä myötäillen yli 4000 metriin La Porvorillan viaduktille. Reitti tarjoaa sananmukaisesti henkeäsalpaavia maisemia, korkeita vuoria, syviä solia, kaktusmetsiä ja vieläpä saadaan ihmetellä Salinaksen valtavaa suolajärveä. Sieltä jatketaan Andien kuuluisaan rajasolaan Quebrada de Humahuacaan, joka yhdistää Argentiinan ja Bolivian. Sen läpi ovat vuosisatojen varrella marssineet monet armeijat ja vaeltaneet monet kansat. Vähitellen saavutaan päämääräämme Purmamarcan vuoristokylään ja tutustutaan värikkäisiin intiaanimarkkinoihin, jotka ovat lajissaan Argentiinan suurimmat. Kylästä avautuu mykistävä näky, kuuluisa Cerro de los Siete Colores, seitsemän värin vuori, joka on ansaitusti Unescon suojelema maailmanperintökohde osana koko solaa. Lounaan jälkeen palaamme toista tietä pitkin erämaan läpi takaisin Saltaan.

Päivä 8 Simpukoiden sola

Aamulla varhain matkamme jatkuu kohti länttä Andien vuoristoketjua myötäillen, kunnes saavumme Quebrada de las Conchasiin, Simpukoiden solaan, joka aikoinaan oli vuolaasti virtaavien jokien peitossa ja muodosti Andien vesitien. Nykyään kyseessä on mahtava sola ja autiomaa, jonka mykistävät luonnonmuodostelmat ovat hurmaavan kuvauksellisia. Asutusta tai eläimiä ei näy missään, siellä vallitsee autuas luonnon hiljaisuus. Kun sitten parin tunnin ajon jälkeen, näemme muutaman laaman ja rähjäisen mökin, arvaamme että kaikki muuttuu pian vehreäksi laaksoksi, sillä olemme saapumassa Cafayaten laaksoon, Argentiinan toiseksi tärkeimmälle viiniviljelyalueelle.

Päivä 9 Cafayaten viinit

Argentiinan viineistä tunnetuin on malbec-rypäleistä valmistettu punaviini, mutta asiantuntijat ja monet harrastajat ylistävät nykyään myös torrontés-valkoviinirypäleitä, joita viljellään yleisesti nimenomaan Cafayaten viinitiloilla. Ne viihtyvät täällä 1500 metrin korkeudessa, Andien hiekkaisessa maassa, jossa päivän helteet vaihtuvat yön viileyteen. Tutustumme paikallisen viinitilan tuotantoon, nautimme aidon maalaistalon runsaista antimista ja osallistumme viinimaistajaisiin.

Päivä 10 Paluu Buenos Airesiin

Palaamme takaisin Saltaan, josta iltapäivällä lähtee paluulentomme Buenos Airesiin. Itse lento kestää vajaa pari tuntia, kuitenkin siirrytään maailmasta toiseen. Rauhallinen vuoristoseutu vaihtuu sykkivään latinometropolin rytmiin. Perillä asettaudumme jo tuttuun hotelliin.

Päivä 11 Pampas tasangon kutsu

Päivä aidolla argentiinalaisella maatilalla, Estancia Santa Susanalla, tarjoaa gauchokulttuuria täydeltä laidalta. Kansanmusiikkia ja tanssia siirtomaa-ajan tunnelmissa, viini virtaa ja grilliherkut tirisevät, huikeita ratsuesityksiä ja hameet heiluvat harmonikkain soidessa. Kokopäivän seikkailu aitoon argentiinalaiseen kreolityyliin. Muhkea grillilounas sisältäen viinit, kaikkea on tarjolla enemmän kuin runsaasti!

Päivä 12 Vapaapäivä Buenos Airesissa

Nyt on aikaa liikkua omin päin koko päivän Buenos Airesin vilinässä. Ostosmahdollisuudet ovat loistavat ja kaikki, mikä liittyy nahkaan, on erityisen laadukasta ja edullista. Vietetyn vapaapäivän päätteeksi on luvassa illallinen ja loistava Café de los Angelitos -tangoshow (lisämaksullinen). Ohjelma on katsaus Argentiinan tangon historiaan ja sisältää tunnetuimmat tangot aina Carlos Gardelin klassikoista Piazzollan moderneihin tangosävellyksiin, huippulaulajien ja tanssijoiden tulkitsemina. Upea kavalkadi, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Päivä 13 Kotimatka alkaa

Aamulla ehtii vielä ostoksille lähikauppoihin, sillä lähdemme vasta iltapäivällä lentokentälle, josta lennämme yön yli kohti Eurooppaa.

Päivä 14 Kotimaan kamaralla

Frankfurtin koneenvaihdon jälkeen kohti Suomea, jonne saavutaan alkuillasta, Argentiina on koettu ja upeaksi havaittu – nyt on muistojen ja kuvien aika!

ARGENTIINA PÄHKINÄNKUORESSA

Valtiomuoto: liittotasavalta

Pääkaupunki: Buenos Aires

Pinta-ala ja väestö: 2 780 400 neliökilometriä, 40 117 096 (väestönlaskenta 2010)

Yli 85 % väestöstä on eurooppalaistaustaista, lopuilla on sukujuuria Aasiassa tai Lähi-idässä tai sitten he ovat alkuperäisasukkaita tai eurooppalaisten ja näiden sekoituksia eli mestitsejä (8,5%). Laskennallinen väestöntiheys on 14.49/km2, mutta käytännössä asutus on hyvin keskittynyttä suuriin kaupunkeihin. Yli puolet argentiinalaisista asuu 10:ssä suurimmassa kaupungissa ja maalla vain alle 10%.

Virallinen kieli: espanja

Uskonto: uskonnonvapaus, mutta katolinen kirkko on valtionkirkko. Erään arvion mukaan

katolisia n. 70%, protestantteja 12%, muslimeja 1,5%, juutalaisia 1% ja loput agnostikkoja tai ateisteja.

Rahayksikkö: Argentiinan peso

Aikaero Suomeen: –5 tuntia, kesäaikana –6 tuntia

Ilmasto: pituussuunnassa Argentiina ulottuu subtrooppiselta vyöhykkeeltä hyytävään Kap Horniin ja Argentiinassa on monenlaista ilmastoa viidakoista jäätiköihin.

TAPAHTUMIA ARGENTIINAN HISTORIASTA

65 milj. vuotta sitten… hirmuliskojen ja monien muiden lajien häviäminen

11000 eaa. ihmisasutusta Argentiinan alueella

1516 Ensimmäinen eurooppalainen, Juan Díaz de Solís, saapuu Rio de la Platalle.

1527 Ensimmäiset linnoitukset perustetaan Argentiinaan ja Uruguayhin

1536 Buenos Aires perustetaan ensimmäisen kerran nimellä Puerto de Santa María del Buen Ayre, mutta hylätään 1541 intiaanien hyökkäysten takia

1542 Perun varakuningaskunta perustetaan

1580 Buenos Aires perustetaan uudelleen

1776 Rio de la Platan varakuningaskunta perustetaan, siihen kuuluu nyky-Argentiina, Paraguay, Uruguay ja osia Boliviasta.

1806–07 Brittien hyökkäykset Buenos Airesiin

1810 toukokuun vallankumouksessa varakuningas syrjäytetään ja paikalliset ottavat vallan, mutta vannovat vielä muodollisesti uskollisuutta Espanjan kuninkaalle.

1814- sisällissotia liittovaltion ja keskushallinnon kannattajien välillä

1816 itsenäisyysjulistus (Tucumánin kongressi) 9. heinäkuuta

1817-1822 itsenäisyyssodissa Espanjalle uskollisia vastaan myös Chile ja Peru saavuttavat itsenäisyyden

1825 Bernardino Rivadaviasta Yhtyneiden Rio de la Platan maakuntien ensimmäinen presidentti

1825-1828 Argentiinan-Brasilian sota johtaa Uruguayn itsenäistymiseen (1.12.1828)

1831 Argentiinan konfederaatio

1833 Iso-Britannia miehittää Malvinasin saaret (Falklandin saaret)

1852 Caserosin taistelu

1862 Bartolomé Mitrestä ensimmäinen yhdistyneen Argentiinan presidentti

1868 Domingo Sarmientosta presidentti, ensimmäinen väestönlaskenta

1880 viimeinen kapina, presidentiksi Julio A. Roca, Buenos Airesista liittovaltion pääkaupunki

1910 Argentiinan satavuotisjuhla

1928 Väinö Auerin retkikunta Tulimaahan

1930 sotilasvallankaappauksessa presidentiksi kenraali José Uriburu

1935 tangolaulaja Carlos Gardel ja Alfredo Le Pera kuolevat lento-onnettomuudessa Kolumbian Medellínissä.

1943 uusi vallankaappaus

1944 Eversti Juan Perón sotaministeriksi, tapaa Eva Duarten

1945 Perón yritetään syrjäyttää, mutta työläisten protesti nostaa hänet suosikkipoliitikoksi

1946 Perón valitaan presidentiksi suoraan ensimmäisellä kierroksella

1951 Eva Perón kieltäytyy varapresidenttiehdokkuudesta

1952 Evita kuolee kohdunkaulasyöpään

1955 sotilasvallankaappaus

1958 Arturo Frondizi presidentiksi

1962 sotilasvallankaappaus

1963 Arturo Illia presidentiksi

1966 sotilasvallankaappaus “Revolución Argentina”

1973 Perónin paluu

1974 Perón kuolee, Isabel Perón presidentiksi

1976–1983 sotilasdiktatuuri

1978 Argentiina voittaa jalkapallon MM-kisat kotonaan

1982 Falklandin sota

1983 Raúl Alfonsín presidentiksi

1986 Argentiina voittaa jalkapallon MM-kisat Meksikossa kapteeninaan Diego Maradona

1989 hyperinflaatio, Carlos Menem presidentiksi

1999 Fernando de la Rúa presidentiksi

2001 Argentiinan talousromahdus, dollarin ja peson kytkentä puretaan

2001-2003 neljä eri presidenttiä

2003 Nestor Kirchner presidentiksi

2007 Cristina Fernandez de Kirchner presidentiksi

2010 Nestor Kirchner kuolee sydänkohtaukseen

2011 Cristina Fernandez de Kirchner valittiin toiselle kaudelle suoraan ensimmäisellä kierroksella

2015 Mauricio Macri presidentiksi